Renovatie

IMG_2981
Ergens had ik eens gelezen dat een huisrenovatie vaak leidt tot echtscheiding. Een renovatie geeft een enorme druk op het dagelijkse leven en het brengt zoveel onrust. Daarbij is er natuurlijk ook de financiële kant omdat de reno uiteindelijk altijd duurder wordt dan gepland.
Dat laatste is niet zo verwonderlijk: je maakt plannen, je kiest uit en je maakt een schatting. Wat je, als eerste keer renoveerders, echter uit het oog verliest is dat zodra je iets verandert, het oude “verouderd” is. Maw, als je (bv) het uiterlijk van je huis verandert, zien de bakstenen die het garage pad vormen, er ineens oud en verkeerd uit. Je gaat de muren verven en de plinten blijken er moe uit te zien; je kiest een nieuwe voordeur en de lampen in de hal hangen niet meer in balans. Pas als je ziet wat er gebeurt / gebeurd is, kun je je een goede voorstelling van het hele, gerenoveerde product maken. Ik denk wel dat als je de eerste renovatie achter de rug hebt, dat het dan veel makkelijker wordt om een realistisch budget te maken.
IMG_3409

De onrust die een renovatie meebrengt is niet te geloven. Onze renovatie begon in september 2012 en is nog bezig, juli 2013. Er was allerlei oponthoud door verkeerde voorlichting van de gemeente waardoor we zo’n week of 6 achterliepen op schema. Dit tijdsverlies hebben we nooit echt kunnen goedmaken.
In eerste instantie, van september tot begin mei vond al het werk buiten plaats. Werklieden kwamen en gingen en ze brachten allemaal een radio mee en iedereen had zo zijn eigen radio zender. Dit was te doen omdat je de deur dichtdeed en alles buitensloot. Sommigen maakten gebruik van ons toilet, de meesten gingen ergens anders. Volgens mij gingen ze dan naar het BP tankstation niet ver bij ons vandaan.

Op een gegeven moment kwamen de werklieden naar binnen: eerst de meubels uit de kamers en daarna het tapijt er uit. Ook werd het marmer in de hal eruit geslagen. De chaos die dat tot gevolg had! De stof, de herrie, de mensen die door het huis lopen. En, de koffie die ik maakte voor iedereen; en nog steeds maak.

skip

Twee weken geleden werd de houten vloer gelegd. Nadat deze was gepolijst moet hij gelakt worden. Wij besloten daarom een paar dagen weg te gaan omdat we 3 dagen niet over de vloer zouden kunnen lopen. We kwamen op de maandag terug en pas dinsdagavond was de vloer weer beloopbaar. Met spanning wachtten we tot rond 11 uur die dinsdagavond en omdat we zonder licht zitten in het grootste gedeelte van het huis, liep Barrie om die tijd met zijn iPhone zaklampje door de vertrekken die nu een houten vloer hebben.
Nu moet ik er bij zeggen dat Barrie nooit van houten vloeren heeft gehouden terwijl ik die vloeren het toppunt van elegantie vind plus dat ze ook heel praktisch in het onderhoud zijn. Na jaren proberen het tapijt te vervangen door hout had ik me er bij neergelegd want ik vond het argumenteren over vloerbedekking niet erg opbouwend bovendien is er prachtig tapijt te koop. Ik had daarom al lang geleden geaccepteerd dat ik, tenminste tot aan Barrie’s dood, op tapijt zou lopen. Het was dan ook een onverwachte en bijzonder plezierige verrassing toen Barrie in maart of zo voorstelde om een houten vloer te nemen.
Enfin, wij kwamen dus thuis vorige week, na een paar dagen te zijn weggeweest om de vloer te laten lakken en drogen en Barrie loopt met zijn zaklampje door de kamers. Door de (nieuwe) glazen deuren hadden wij het hout reeds bekeken toen wij thuis kwamen en omdat ik me nooit ergens een voorstelling van kan maken schoten de tranen in mijn ogen toen ik de vloer bij thuiskomst in daglicht zag. Zo prachtig, zo ontzettend mooi. Dat was op maandag middag. De volgende dinsdagavond dus liepen we voor het eerst over deze prachtige vloer en Barrie vond het vreselijk. Met de kleuradviseuses hadden we besloten om dezelfde kleur verf te nemen die al op de muren zat, een soort eendeei groen/blauw. Maar, bij het hout stond het niet goed. Alles was uit balans. Maar, zei Barrie, misschien dat het bij daglicht beter leek.
Met die gedachte werden we de volgende ochtend om 5 uur al wakker terwijl we tot kwart over zeven moesten wachten op daglicht. Ik zal nooit het moment vergeten waarop ik Barrie’s gezicht zag voordat hij zei: if we had the money I would tell Paul (de aannemer) to rip up the wood now. Nu ben ik door de jaren heen al zo gewend aan dit soort surreële reacties dat ik hem maar liet begaan want er tegen ingaan heeft natuurlijk helemaal geen zin en leidt tot niets.
Maar de kleur op de muren en de houten vloer werkten helemaal niet samen en omdat de schilders twee dagen later onze kleurkeuzes moesten hebben belde ik onze kleuradvizeuses die de volgende dag kwamen. Lang gepraat en Barrie raakte steeds meer geagiteerd en ik hield me op de achtergrond. Ik was erg teleurgesteld over zijn reacties en erg teleurgesteld dat we de schoonheid van het prachtige hout niet konden delen met elkaar. Wat er volgde met de kleuradviseuzes is niet te beschrijven: Barrie kon er niet tegen, hij voelde zich oncomfortabel en hij voelde dat zijn huis van hem werd weggenomen. Bovendien, en daar moet ik dan wel om lachen: de kleuradvieseuzes willen alles chique terwijl Barrie het origineel wil hebben – niet het huis hebben wat de massa heeft.

loining

Het is dit soort momenten dat ik me kan voorstellen dat renovatie tot echtscheiding leidt: zoveel spanning, zoveel interruptie, zo’n invasie in je prive leven. Bovendien, je hebt een beeld gevormd van je nieuwe huis – althans, Barrie – en dan is het niet wat je verwacht had. Dat is niet leuk.

Maar ik weet dat we alles met beleid en overleg gekozen hebben en ik weet ook dat we een prachtig huis zullen krijgen. Nog even een paar weken volhouden; nog een paar weken wonen in de keuken en dan kunnen we onze meubels weer in de kamers zetten en weer naar onze CDs luisteren. Wat een feest zal dat zijn.

Ik verheug me ook op het moment dat we de (fantastisch en nieuwe) voordeur opendoen en ons huis ruiken ipv de lucht die er nu hangt: onrust en verf.
En dat moment is dichterbij dan we denken.
2Floor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s