Mijn eenden verzameling

Ik verzamelde eenden. Houten eenden, eenden van steen; grote eenden maar ook kleintjes en van allemaal weet ik waar ik ze kocht of wie ze aan mij gegeven heeft.
Ik denk dat ik begonnen ben met het verzamelen van eenden ergens in 1990, toen we terugkwamen naar Nederland na vier en een half jaar in Australie gewoond te hebben.
Door de jaren heen werd mijn verzameling groter: soms kocht ik een mooie eend maar vaak ook bracht iemand een eend voor mij mee en zo groeide de verzameling gestaag.
Twaalf jaar geleden liepen we ons huidige huis binnen en ik zag meteen waar ik mijn eenden zou plaatsen mochten we dit huis kopen: op de planken van een soort alkoof in de voorkamer.
En zo gebeurde het dat mijn eenden daar stonden. Soms werden ze bekeken, altijd werden ze afgestoft.
Onlangs begonnen we aan de renovatie van ons huis. Zowel de buitenkant als het interieur worden veranderd en ik bedacht me dat de tijd was aangebroken om de eenden op EBay te zetten. Ik wilde overgaan op Kosta Boda artikelen; glas heb ik altijd mooi gevonden en het past ook zo goed bij ons geplande minimalistic moderne interieur. Nadat ik dit aan mijn vriendin had verteld was ze het helemaal met mij eens. Ik sputterde nog wel een beetje door te zeggen dat alle eenden toch herinneringen waren maar, zei mijn vriendin, die herinneringen heb je in je hoofd, daar heb je die eenden niet voor nodig.
De volgende zondag pakte ik de eenden een voor een op en zette ze op de aanrecht om er foto voor EBay van te maken. Bij elke eend zag ik een bepaald beeld: hetzij de winkel in Voorburg waar ik deze eend gevonden had, of ik rook de parfum weer van een vriendin toen ik haar indertijd omhelsde om haar voor het cado te bedanken. Het was erg roerig rond mijn hart toen ik de eenden oppakte en neerzette voor de foto; ze waren zo’n onderdeel van ons leven geworden. Ze stonden nu ook zo prachtig gerangschikt en ze zagen er opeens zo anders, aantrekkelijker uit; klaar voor de verkoop.
En zo ging ik verder met mijn EBay voorbereidingen: foto maken en eenden in de doos; daarna het schrijven van een pakkende advertentie.
Mijn hart brak bijna. Toen ik dit aan Barrie vertelde vroeg hij mij verbaasd waarom ik de eenden uberhaupt weg deed.
De volgende dag gingen we eten bij vrienden en ik zag een aantal eenden hier en daar in hun huis Goh, mooie eenden zei ik tegen Loes. Hierop vertelde ze me dat ze een aantal heeft weggedaan en dat eigenlijk zonde vindt.
Toen wist ik wat ik doen moest.
Inmiddels zijn mijn eenden gestoft, gepoetst en opgeborgen in een doos: na de renovatie komen ze weer op de planken van het alkoof te staan.
En ondertussen heb ik een glazen eend gekocht om te vieren dat ik (weer) eenden verzamel; – elke eend in mijn verzameling is een tastbare herinnering aan iets of iemand in mijn leven. Ik heb het plan om nog veel eenden aan de verzameling toe te voegen in de jaren die komen …

2 thoughts on “Mijn eenden verzameling

  1. Joke van Straaten

    Kijk, dat is nou luisteren naar jezelf. Wat een verstandig idee om die eenden te bewaren. Als ik in januari naar Australie kom neem ik, behalve een fles Bollinger, ook een delfts blauwe eend mee van Schiphol!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s